Informatie over en voor de praktijkbegeleider

Lijkt het je leuk om trainer-coaches en instructeurs te begeleiden tijdens hun opleiding? Word dan praktijkbegeleider! Als praktijkbegeleider zorg jij er voor dat trainer-coaches en instructeurs in opleiding relevante en leerzame praktijkervaringen opdoen. Zeker het sportkader dat een opleiding of (bij)scholing volgt heeft baat bij een passende en veilige leeromgeving. De praktijkbegeleider creëert en geeft gerichte feedback en praktische tips.

 

Waarom een praktijkbegeleider?

De leercoach is niet aanwezig tijdesn de praktijkopdrachten die de cursist op de vereniging uitvoert. Het is daarom noodzakelijk dat er een praktijkbegeleider (gediplomeerde Wielertrainer 3 of 4) binnen de vereniging is. Zo kan de cursist ook in de praktijk kennis opdoen aan de hand van leermomenten en bijhorende uitleg. Zonder prakijkbegeleider kan de opleiding niet worden gevolgd. De praktijkbegeleider:

 

  • Fungeert als het eerste aanspreekpunt voor de cursist in de vereniging
  • Zorgt ervoor dat de cursist de opdrachten kan uitvoeren bij de club
  • Begeleidt en ondersteunt de cursist bij het uitvoeren van de opdrachten
  • Bespreekt de opdrachten met de cursist en geeft achteraf feedback
  • Motiveert cursisten
  • Stemt de begeleiding op de cursist af
  • Is aanwezig bij het intakegesprek (bij overige bijeenkomsten hoef je niet aanwezig te zijn)

 

Doel praktijkbegeleiding?

De praktijkopdrachten binnen de opleiding van de deelnemer zijn de leidraad voor het leren in de prakijk. Als praktijkbegeleider creëer jij de optimale leersituatie en begeleid je de deelnemers bij het kiezen van geschikte leeractiviteiten. Hiermee ondersteun je het leerproces van de cursist zodat de leerdoelen behaald worden.

 

De cursist leert tijdens de praktijk op allerlei manieren. Hij leert van de voorbeelden die hij krijgt en door te oefenen in veilige, gecontroleerde werksituaties. Door met anderen te werken ontwikkelt hij de competenties die hij voor zijn toekomstige taken nodig heeft. Hij komt ook in aanraking met de verenigingscultuur en leert omgaan met mensen die daar werken, vrijwilliger zijn of sporters.

 

Vergoedingen

Er zijn voor de praktijkbegeleiding van een cursist geen vergoedingen door de bonden vastgesteld. Je kunt wel altijd met de cursist en de vereniging kijken waar mogelijkheden liggen en hier afspraken over maken.

 

Download

Handleiding praktijkbegeleider